X

FÅ 100 KR EXTRA
VID FÖRSTA INSÄTTNING

Spela ansvarsfullt 18+

Annons

torsdag 23 september 2021

Skarpt läge

Med Mikael Udén

4 mars 2014

Baksmällan efter Zlatan blir enorm

Vi är nog många som känner oss tacksamma över att ha fått uppleva en spelare som Zlatan Ibrahimovic i det svenska landslaget. Vi är nog samtidigt medvetna om att vi sannolikt inte kommer att få uppleva en lika dominant svensk spelare igen under resten av våra liv. Baksmällan vi kommer vakna upp till den dagen som Zlatan inte längre orkar trä på sig den blågula tröjan kommer att bli enorm.

Jag försöker att inte tänka på ovanstående rader alltför mycket. Jag försöker intala mig att jag egentligen inte bryr mig så mycket om landslaget, att det är klubblaget som betyder mest och som framkallar de största känslorna. Jag försöker allt som oftast intala mig själv att visst är det fantastiskt roligt att se Sverige i de stora mästerskapen, men själva landslagsfotbollen i sig intresserar mig inte så mycket. Det är ju en rätt så ”plastig” stämning kring landskamperna på Friends. Det är ju inte alls den där speciella och ”äkta” stämningen som jag är van vid från att följa mitt klubblag. Dessutom så är ju landslaget väldigt tråkigt att se på. Mediokra spelare som allt som oftast står för mediokra prestationer.

För det mesta klarar jag mig rätt bra med att återvända till detta resonemang. Men så fort jag blandar in Zlatan i det hela så skäms jag en aning. Jag skäms för att jag inte visar ett större intresse för den svenska landslagsfotbollen under en period där vi faktiskt har en riktig världsstjärna. Inte en världsstjärna som Tomas Brolin, Patrik Andersson eller Henrik Larsson, utan en RIKTIG världsstjärna. En sådan som små pojkar och flickor runt hela världen vet vem det är, oavsett hur rena gränderna är där de springer runt och sparkar på fotbollar.

Jag blir också förbannad. Förbannad på alla som ägnar större energi åt att diskutera Zlatans eventuella tillkortakommanden som människa än vad de ägnar åt att diskutera svensk fotbolls framtid. Zlatan ÄR landslaget idag. Han har varit det rätt länge nu och kommer vara det så länge han själv vill och orkar. Att då lägga energi på att försöka sticka små hål i Zlatan istället för att försöka hitta ett sätt att laga det gigantiska hål som han kommer att lämna efter sig gör mig orolig.

För vad ska vi göra när han slutar? Vem ska se till att vi säljer biljetter till landskamperna? Vem ska avgöra de viktiga matcherna? Vem ska inspirera unga talanger att fortsätta satsa på fotbollen? Hur många får gå från Sportbladet pga nedskärningar på redaktionen?

Vi har alltför länge använt Zlatan som en varm filt som vi tryggt lägger över alla kalla små problem. Vi har använt honom som en ursäkt till att både gilla och ogilla landslaget, vi har använt honom som förebild och som slagpåse. Vi har använt honom för att vinna matcher vi aldrig skulle klara utan honom. Vi har blivit bortskämda och lata. Vi har lagt så mycket tid och ansvar på Zlatan att vi har glömt att ordentligt diskutera svensk fotbolls framtid. Hur vi ska gå tillväga för att vara fortsatt  konkurrenskraftiga i fotbollsvärlden utan honom.

Inom en snar framtid så kommer vi stå där utan Zlatan. Vi kommer skicka ut trevliga pojkar från mitten- och bottenlag Holland, Belgien och Ryssland. Det är allt.

Vi bör passa på att njuta av den tid som vi har kvar med honom. Men vi måste också omgående börja fundera kring hur framtiden ska se ut utan honom. Vi måste vara förberedda. För baksmällan efter Zlatan kommer att bli enorm.

Kommentarer

Senaste bloggar

Alla bloggar