X

Spela hos Sveriges mobilcasino

Få 2000 kr välkomstbonus.
Spela ansvarsfullt 18+

Annons

torsdag 23 maj 2019

Skarpt läge

Med Mikael Udén

10 mars 2014

Allsvenskan behöver inte ett Celtic

Jag tänker i detta inlägg ge min syn på varför jag anser att Allsvenskan mår betydligt bättre utan ett Celtic, samt hur det faktumet skapar ett mervärde för såväl de enskilda klubbarna som Allsvenskan i stort.

Följer man debatten kring Allsvenskan i fotboll så kan man relativt lätt urskilja två olika läger. Den ena sidan menar att Allsvenskan behöver ett lag som “drar ifrån”, som monopoliserar topplaceringar och därigenom konsekvent spelar i de europeiska cuperna. Kort sagt, Allsvenskan behöver ett eget Celtic. Den andra sidan, vilken jag själv tillhör, menar att Allsvenskans charm ligger i just oförutsägbarheten. Att det finns en charm och ett värde i faktumet att Allsvenskan är så svårtippad. Att en klubb som BK Häcken på fullt allvar kan anses som en guldkandidat.

Till att börja med så kan vi ställa oss frågan varför vi går på Allsvensk fotboll. Gör vi det för att se internationella superstjärnor briljera med sanslösa dribblingar och spektakulära mål? Knappast. Gör vi det för att få se våra lag spela ett vacker och vägvinnande fotboll, med kvalitet i speluppbyggnad och teknik? Skulle inte tro det. Jag tror att svaret för de flesta helt enkelt är att vi brinner för våra respektive klubbar i allmänhet och spelet fotboll i synnerhet. Det är något speciellt med att uppleva fotboll på plats. För de av oss som år efter år finns på läktaren när våra lag spelar så finns det något charmigt, nästan vackert, i dåliga mottagningar och horribla felpass. Tillsammans så skapar vi en gemenskap och en lojalitet gentemot våra klubbar som du inte kommer i närheten av genom att skriva “YNWA” på Facebook utan att ha varit i närheten av Anfield. Allsvenskan är inte fotboll som underhållning. Allsvenskan är kärlek till fotboll och kärlek till våra klubbar.

Men kärleken och gemenskapen är inte den enda anledningen till att vi går och tittar på Allsvenskan. Vi gör det även till stor del tack vare oförutsägbarheten. Varje säsong bjuder på minst en stor överraskning, oftast betydligt fler. Om vi tittar på de senaste 15 säsongerna så har hela 9 olika klubbar vunnit SM-Guld. Ytterligare 3 klubbar (Djurgården, AIK, Malmö FF)  har både spelat i Superettan och vunnit SM-Guld. Det är egentligen helt sjukt. Ännu sjukare blir det när vi betänker att en relativt liten klubb, Kalmar FF, i princip lekte hem SM-Guldet 2008. Eller att en klubb som BK Häcken, utan vare sig publik- eller medieintresse, för inte alltför länge sedan sågs som en seriös utmanare om guldet (och fortfarande ses som en joker, bör tilläggas). Denna oförutsägbarhet gör att vi inför varje säsong har minst 5 klubbar som teoretiskt sett kan vinna serien. Samt ytterligare 2-3 stycken som från ingenstans kan göra en supersäsong och på allvar konkurrera i toppen av tabellen.

Jag vet inte hur ni känner, men jag tycker att det är helt fantastiskt.

Det skapar ett intresse och ett sug för Allsvenskan som inte alls ligger i paritet med den faktiska kvalitén på fotbollen som spelas. När supportrar till så många olika lag inför varje säsong känner att “fan, större under har ju skett” så gynnar det Allsvenskan som både varumärke och produkt. Vi ska vara stolta över detta faktum. Vi ska vårda det ömt.

För tänk er motsatsen. Tänk er ett Allsvenskans Celtic som avgör serien redan under de första 10 omgångarna. Inte bara den här säsongen eller nästa. Utan år efter år, decennium efter decennium.  “Jo men alltså, om ett lag är mycket bättre så har ju de andra något att sikta på, och då blir Allsvenskan bättre”, säger vissa. Skitsnack, säger jag. Det viktiga för svensk fotboll är en levande Allsvenska med en förhoppningsfull publik på läktaren. Jag har väldigt svårt att se hur svensk fotboll skulle gynnas av att ett lag stänger dörren för alla andras drömmar. Hur mycket bättre har exempelvis Kilmarnock, Hearts eller Hibernian blivit tack vare Celtic? Någon?

Vi kommer aldrig att konkurrera med de bästa ligorna i Europa, det är bara att släppa den tanken en gång för alla. Allsvenskan är inte till för den som är ute efter underhållning och kvalitet. Allsvenskan är till för alla oss som älskar den förbehållslöst trots alla begränsningar och skönhetsfläckar. Allsvenskan är till för alla oss som år efter år väntar, hoppas och tror på ett SM-Guld.

Vi behöver inget Celtic. Vi klarar oss väldigt väldigt bra ändå.

 

 

 

Kommentarer

Senaste bloggar

Alla bloggar