X

200% BONUS
Sätt in 500 kr och få 1500 kr att spela för

Spela ansvarsfullt 18+

Annons

onsdag 21 februari 2024

Uksila

Med Tommi Uksila

29 april 2014

Så dödas rasismen

Det verkar tyvärr som att rasismen inom idrottsvärlden aldrig tar slut. Det är 2014. Varje normalbegåvad person borde förstå att alla människor är lika. Vare sig du är mörk- eller ljushyad. Oavsett om du bär burka eller klär dig i kort-kort. Vem du än går till sängs med.

Men alla förstår inte detta. Av en eller annan anledning går inte hissen ändå upp. En av dessa personer är Donald Sterling. Dollarmiljardär inom fastighetsbranschen och ägare av NBA-klubben Los Angeles Clippers.

I lördags avslöjade skvallerpressen TMZ ett samtal som denne Sterling haft med en kvinnlig bekant. Samtalets innehåll rörde upp väldigt mycket känslor i hela basketvärlden, liksom i den övriga världen.

Sterlings kvinnliga bekanta hade postat bilder på sig själv med olika kändisar som närvarade på Clippers hemmamatcher, däribland NBA-legendaren “Magic” Johnson och MLB-laget Los Angeles Dodgers Matt Kemp. Vad Johnson och Kemp har gemensamt? De är mörkhyade.

Så här ska Sterling ha sagt i samtalet med kvinnan:

“Varför tar du bilder tillsammans med minoriteter, varför?”

“Lägg inte upp honom på Instagram så att hela världen kan se och så att de sen ringer mig… Och ta inte med honom på mina matcher, ok?”

“Ja, det stör mig väldigt mycket att du vill marknadsföra dig själv tillsammans med svarta personer. Måste du göra det?”

Dessa uttalanden fick helt förståeligt många att gå i taket. Att en ägare av ett NBA-lag uttrycker sig på detta sätt är häpnadsväckande. Sådant här ska givetvis inte förekomma någonstans i samhället, men att det just sker i NBA, en liga som i mångt och mycket är och har varit uppbyggd av mörkhyade storstjärnor, det är anmärkningsvärt.

Spelarna i Los Angeles Clippers visade inför match fyra i slutspelet mot Golden State Warriors att de inte på något sätt accepterar sin ägares uttalanden och åsikter. Bland annat värmde de upp med sina tröjor ut och in, och efter att uppvärmningen var klar slängde de tröjorna i en hög på mittplan.

Spelare som Lebron James och Kobe Bryant har tagit kraftigt avstånd från Sterling, och “Magic” Johnson har sagt att han inte tänker sätta sin fot i Staples Center på Clippers matcher så länge Sterling är ägare för klubben. Till och med Barack Obama har kallat Sterlings uttalanden för “otroligt kränkande”.

Idag kom beslutet som gör att Sterling knappast kommer vara ägare för Los Angeles Clippers så länge till.

NBA:s kommisionär Adam Silver stängde idag av Sterling från NBA för resten av hans liv. Dessutom får han böter på $2,5 miljoner. Silver kommer också försöka få Sterling att sälja klubben så fort som möjligt.

Jag kan inte göra annat än tycka att beslutet är det rätta. Rasismen måste motarbetas, och då krävs hårdhandskarna. Det är klart att bananbilder också kan få människor att tänka till några gånger extra, men de som sitter på den riktiga makten måste visa att det kommer kosta dyrt om man inte kan bete sig som en människa från den moderna världen.

Detta gäller såväl dollarmiljardärer till ägare som supportrar ute på de olika idrottsläktarna världen över.

Kommentarer

Senaste bloggar

Alla bloggar