X

200% BONUS
Sätt in 500 kr och få 1500 kr att spela för

Spela ansvarsfullt 18+

Annons

lördag 15 juni 2024

Uksila

Med Tommi Uksila

28 juni 2014

Det är nu den riktiga festen börjar

Den 12 juni öppnade VM i Brasilien sina dörrar för omvärlden. Värdlandet tog emot Kroatien i öppningsmatchen, och brassarna fick redan från start glädjas åt sitt (stundtals) kära A Selecao. På andra håll i världen lades istället fokus på domarna. Det handlade om mutor hit och pengapåsar dit.

Därefter har VM rullat vidare i samma anda. Mellan varven hänförs de flesta av den offensiva och målglada fotbollen som verkar ha tagit ett fast grepp om sporten nere på den sydamerikanska kontinenten, men med jämna mellanrum så dyker dessa domardiskussioner upp. Jag, som följer italiensk fotboll där domarinsatserna diskuteras i särskilda program, borde väl vara van. Men det är ändå ganska tröttsamt. Om det nu är så att FIFA ser till att räcka över en påse pengar till en behövande domare när de vill se ett särskilt lag vinna, så som i stort sett alla var övertygade om var fallet i den där premiärmatchen, så kan man väl tycka att Sepp Blatter och grabbarna borde ha ridit ut i hjälp till förmån för de stackars ryssarna som i torsdags åkte med huvudet före ut ur turneringen. För Ryssland är ju nästa VM-värdland. Och Vladimir Putin vill man ju gärna hålla sig på god fot med. Men, nej, det blev varken någon straff eller hjälp från en osynlig hand.

Problemet kanske istället ligger i att det är underkvalificerade domare som får döma i världens största och mest hårdbevakade turnering? Det är FIFA:s stora problem. Bortsett från alla andra mutor de håller på med.

Hur som helst. Nu är hälften av VM-lagen bortsållade och på hemmaplan. Blåbären får istället ta sig till stranden och slicka såren efter ett tidigt uttåg i den mest prestigefyllda turneringen av dem alla. Spanien, Italien, England och Portugal är några av lagen som hittills fått kasta in handduken. Nu är det bara eliten kvar. 16 lag. En buckla. En enda stor fotbollsfest.

Åttondelsfinalerna ser ut som följer (mina vinnarlag i fet stil):

 

Brasilien – Chile

Hemmanationen har inte spelat den där sprudlande anfallsfotbollen som alla brasilianare avgudar. Det har sett trögt ut, och nationen har i vissa lägen varit nära att vända sig emot laget. Men, jag tror att detta brasilianska lag kommer växa med uppgiften. Ju svårare motstånd, desto bättre A Selecao. Och sen har de Neymar. Jag är full av beundran för den unge mannen.

Chile har spelat bra, ungefär så som de flesta fotbollstyckare hade förväntat sig. De flesta tog nog för givet att de skulle ta sig vidare från den tuffa gruppen, men samma tyckare trodde också att det skulle vara Spanien och inte Holland som gjorde chilenarna sällskap. Personligen har jag inte imponerats så mycket som jag kanske först trodde. Mot Australien tyckte jag att de såg riktigt darriga ut, medan de mot Spanien gjorde sin enda väl genomförda match hittills. Nu väntar Brasilien, i Brasilien. Jag tror att det blir för mycket för “lillebror” att hantera.

Colombia – Uruguay

Jag har för mig att jag i mitt tips inför VM hade Colombia som bronsmedaljörer? Jag var självklart inte ensam om att tro på detta landslag på förhand, men jämfört med hypen kring laget som råder just nu så var jag tidigt ute. Colombianerna har sett riktigt vassa ut, och kan de slå ner Uruguay här så väntar möjligen Brasilien i kvartsfinal. De eviga förlorarna har chansen att slakta två VM-guldmedaljörer och sydamerikanska konkurrenter på vägen mot de ädla medaljerna. Räkna med att James Rodriguez kommer växla upp sin spelintelligens ytterligare några nivåer från och med ikväll.

Uruguay kan vara VM:s mest hatade lag just nu. Men det är ju inte som att de inte är vana. Luis Suarez har återigen bitit sig igenom en fotbollsmatch, något som resulterade i en lång avstängning och ett flyg hem till Montevideo. Nu ska hans lagkamrater försöka samla sig för att slå ett av VM.s bästa lag hittills. Jag tror inte att de har en chans.

 

Frankrike – Nigeria

Ett annat lag som hyllats unisont efter gruppspelet är detta brokiga Frankrike. Efter flera år av kontroverser och bottennapp ska Les Bleus nu ha hittat rätt. Jag påstår att detta Frankrike än så länge inte ställts på prov. Jag tror heller inte att de ställs på särskilt stora prov i den här åttondelsfinalen, men sen kommer nog verkligheten komma ikapp fransoserna.

Nigeria har gjort det okej hittills. De tog sig vidare från en av de lättaste grupperna i det här VM-slutspelet, och de gjorde det främst tack vare vinsten mot Bosnien. Men Nigeria är inte bra. De enda som har imponerat på mig hittills är, som vanligt, målvakten Vincent Enyeama och även den starke anfallaren Emmanuel Emenike. Mot Frankrike är inte det något som räcker.

Tyskland – Algeriet

Den tyska ångvälten fortsätter att skörda offer i VM-fotbollen. Thomas Müller fortsätter att göra mål i VM-slutspel. Men har jag imponerats jättemycket av Tyskland? Nej. Är detta ett guldlag i mitt tycke? Nej. Kommer de slå Algeriet? Självklart. Med råge.

Algeriet är sommarens feel good-historia. Franska pojkar med algeriska rötter återvänder till hemlandet för att göra sina landsmän stolta. Och som de har gjort det. Jag trodde på förhand att Algeriet var en slagpåse, men jag var helt fel ute. Visst, de spelade i en lätt grupp, men deras spel har imponerat. Nu är de troligtvis bara en vinst från att få möta Frankrike i en utslagsmatch i VM. Oj, vad gärna de skulle vilja det.

 

Holland – Mexiko

Holland, laget som alla, inklusive jag, sågade på förhand. Nu står vi där med skägget i brevlådan och ser dumma ut, medan Arjen Robben & Co. härjar vilt i den brasilianska sommaren. Offensiven har sett fantastisk ut. Defensiven har sett helt okej ut. De har spelat i en av de allra tuffaste grupperna och kliver ur med nio poäng. Då måste man ta Holland på allvar. Men, de har än så länge inte mött ett lika skickligt defensivt motstånd som de gör nu.

Jag hade ingen bra koll på Mexiko inför VM. Jag trodde mer på Kroatien bakom Brasilien i Grupp A. Men samtidigt borde man ha förstått att Mexiko ALLTID går till åttondelsfinal. Så är det bara. Inget kan ändra på det. Problemet för mexikanerna brukar vara att de sällan går så mycket längre än så. De har aldrig varit i en semifinal. Nu ställs man mot Holland. Vinner Mexiko den matchen, vilket är klart möjligt om man spelar lika bra som mot Brasilien, har landet en gyllene chans att för första gången nå semifinal, då vinnaren i den här åttondelen tar sig an antingen Costa Rica eller Grekland.

Costa Rica – Grekland

Den som trodde att det ens var möjligt att dessa lag skulle mötas i en VM-åttondelsfinal för två veckor sen kan höra av sig till mig med ert kontonummer så sätter jag över pengar. INGEN kan ha trott det. Costa Rica VANN dödens grupp. Costa Rica VANN mot Uruguay och Italien, och tog en enkel poäng mot England i en närmast betydelselös match. Grejen med detta Costa Rica är att de inte har haft tur och studsarna på deras sida. De har varit bättre än alla andra lag i deras grupp. De har spelat bättre fotboll. Jag är extremt imponerad, och jag hoppas att de spelar lika bra i åttondelen.

Grekland, ofta beskyllda för att spela tråkig fotboll. Men fotboll har aldrig gått ut på att vara roligt, det har alltid gått ut på att vinna. För tio år sen vann Grekland ett EM. Nu har man gjort något som knappast någon trodde, man tog sig vidare till åttondelsfinal i ett VM, för första gången någonsin. De har en väldigt bra chans att ta sig ännu längre, men lyckas de?

 

Argentina – Schweiz

Leo Messi har alltid fått höra att han inte presterar i landslaget, att han inte pallar pressen att ta Argentina långt i ett VM. Jag vill påstå att vi kan sluta snacka om det där nu. Visst, de har en lång väg kvar innan argentinarna kommer anse att Messi och gänget har gjort en bra insats, men de är på god väg. Gruppsegern bäddade för en ganska behaglig resa genom slutspelsträdet. Kan man slå Schweiz så väntar troligtvis nästa poplag i Belgien. Klarar man av det, vilket man måste göra för att det inte ska ses som ett fiasko i hemlandet, så är man framme i medaljkampen. Väl där kan allt hända. Messi kommer se till att detta inte blir något fiasko. Det är hans tur nu.

Schweiz kom till VM som ett lag som ville slå världen med häpnad. Den invandrartäta truppen har alla möjligheter att bygga upp något spännande för Schweiz, men än så länge är det för tidigt. Det har sett ganska tungt ut för laget i gruppspelet, även om det i den sista matchen lossnade. Men det var mot Honduras. Nu väntar Argentina. Jag tror inte att Messi, Higuain, Di Maria och Lavezzi har några som helst problem att luckra upp den svaga, schweiziska backlinjen.

Belgien – USA

Detta skulle bli Belgiens VM. Det belgiska undret skulle äntligen få visa upp sig på den stora scenen, och de skulle ta världen med storm. Visat upp sig har de gjort, men jag tror knappast att någon har fått fötterna svepta under sig. Belgien har ändå tagit full pott, men det har suttit långt inne alla gånger. Kanske är det något positivt, att vinna trots att man inte imponerar? Kanske inleder man långsamt och växer sig in i turneringen? Jag vet inte, men det jag vet är att Belgien måste få det att lossna för lagets målskytt. Romelu Lukaku har varit helt under isen och så många andra alternativ finns det inte. Ska det belgiska undret ta sig långt måste de börja göra mål, och det är helst Lukaku som ska göra dem.

Man kan aldrig räkna ut ett landslag som kommer från landet som ser sig som störst, bäst och vackrast. USA har inte ett lika bra lag som de har haft de senaste mästerskapen, men ändå krånglade de sig vidare från den tuffa gruppen med Tyskland, Portugal och Ghana. De har haft tur, och de har haft tillfälligheterna på sin sida. Men de kämpar alltid till sista signal, och det kommer även Belgien få känna på. Tyvärr tror jag inte att det räcker, men amerikanarna kommer snart att på allvar omfamna sin soccer.

 

Så ser jag på detta slutspel som sparkar igång redan ikväll med två helt fantastiska matcher. Hur tror ni att det går? Det är nu festen börjar på allvar, och det kan ni fira i kommentarsfältet här nedan.

Kommentarer

Senaste bloggar

Alla bloggar